Kopytka z kurczakiem i sosem kurkowym to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu sycące danie jednogarnkowe. Sos do kopytek z kurczakiem przygotowany jest na serku kanapkowym i kurkach zamiast tradycyjnie na śmietance. Bardzo polecam tip z przygotowywaniem sosów na bazie serka zamiast śmietanki, mam wrażenie że sos ma bardziej kremową konsystencję i zdecydowanie więcej smaku. Kiedy już zasmakują Ci kopytka z kurkami, to spróbuj też gnocchi w sosie kurkowym, a jeśli wolisz tradycyjny makaron, to z pewnością przypadnie Ci do gustu tagliatelle z kurkami.
KOPYTKA Z KURKAMI – SKŁADNIKI:
2 porcje
- opakowanie kopytek
- 200 g kurek (sposób na czyszczenie kurek znajdziesz kilka rolek wcześniej)
- opakowanie kremowego serka kanapkowego
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- 1 filet z piersi kurczaka
- 2 łyżki parmezanu tartego
- 1 cebula
- natka pietruszki do podania
- sól, pieprz
KOPYTKA W SOSIE KURKOWYM Z KURCZAKIEM – PRZEPIS:
- W garnku rozgrzej około łyżkę oleju z suszonych pomidorów i podsmaż na nim posiekaną cebulkę, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i na koniec gdy kurczak zacznie się rumienić dodaj oczyszczone kurki.
- Przypraw solą, dodaj posiekane suszone pomidory i podsmażaj jeszcze 2 minuty. Dodaj opakowanie serka, dokładnie wymieszaj i gotuj aż serek się roztopi.
- Dodaj opakowanie kopytek, wymieszaj, dorzuć parmezan i gotuj jeszcze 3 minuty. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.


