Pinsa to lżejsza i mniej kaloryczna forma pizzy – w odróżnieniu od popularnej i każdemu znanej dobrze pizzy jest ona wyrabiana z 3 rodzajów mąki, podczas gdy klasyczna włoska pizza przygotowywana jest z jednego rodzaju mąki. Pinsa gotowa z bardzo dobrym i prostym składem jest w tej chwili dostępna w praktycznie każdym markecie na dziale z pieczywem, a warto jej spróbować! 🙂
Włoska pinsa to jedna z moich propozycji podania tego placka w oryginalny i klasyczny sposób. Pinsę można pokroić na mniejsze kawałki i wystawić na karnawałowy stół jako danie do dzielenia. Pinsa z szynką parmeńską przeniesie Twoich gości już po pierwszym kęsie gdzieś na włoskie, klimatyczne uliczki 😉
WŁOSKA PINSA – SKŁADNIKI:
- opakowanie pinsy
- pół puszki sosu pomidorowego do pizzy Mutti
- 100 g tartej mozzarelli
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 5 pomidorków cherry
- tarty parmezan
- garść rukoli
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek + płaska łyżeczka zielonego pesto
- oregano
PINSA WŁOSKA – PRZEPIS:
- Pinsę posmaruj sosem i obsyp serem oraz posyp oregano, podpiecz w piekarniku góra-dół 220 stopni przez 7-10 minut do zarumienienia sera.
- Po 2 minutach posyp pinsę rukolą, rozłóż kawałki szynki, połówki pomidorków, posyp parmezanem i skrop oliwą z pesto.
- Podawaj pokrojoną na mniejsze kawałki.



[…] farszem, więc możesz zamienić pinsę na zwykłą pizzę 🙂 Spróbuj też bardziej klasycznej włoskiej pinsy skomponowanej według mojego […]
Uwielbiam dobrą włoską Pizzę czyli kolejny przepis Blonkuchary, który sprawdzi się w naszej kuchni. Włoska Pinsa…. fajna nazwa. Dla mnie „coś” nowego, „coś” pysznego ! Amu la cucina italiana. Roma… to moja Córeczka