Dania z piekarnika Sylwester i Karnawał

Włoska Pinsa

Pinsa to lżejsza i mniej kaloryczna forma pizzy – w odróżnieniu od popularnej i każdemu znanej dobrze pizzy jest ona wyrabiana z 3 rodzajów mąki, podczas gdy klasyczna włoska pizza przygotowywana jest z jednego rodzaju mąki. Pinsa gotowa z bardzo dobrym i prostym składem jest w tej chwili dostępna w praktycznie każdym markecie na dziale z pieczywem, a warto jej spróbować! 🙂

Włoska pinsa to jedna z moich propozycji podania tego placka w oryginalny i klasyczny sposób. Pinsę można pokroić na mniejsze kawałki i wystawić na karnawałowy stół jako danie do dzielenia. Pinsa z szynką parmeńską przeniesie Twoich gości już po pierwszym kęsie gdzieś na włoskie, klimatyczne uliczki 😉

WŁOSKA PINSA – SKŁADNIKI:

  • opakowanie pinsy
  • pół puszki sosu pomidorowego do pizzy Mutti
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 5 pomidorków cherry
  • tarty parmezan
  • garść rukoli
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek + płaska łyżeczka zielonego pesto
  • oregano

PINSA WŁOSKA – PRZEPIS:

  1. Pinsę posmaruj sosem i obsyp serem oraz posyp oregano, podpiecz w piekarniku góra-dół 220 stopni przez 7-10 minut do zarumienienia sera.
  2. Po 2 minutach posyp pinsę rukolą, rozłóż kawałki szynki, połówki pomidorków, posyp parmezanem i skrop oliwą z pesto.
  3. Podawaj pokrojoną na mniejsze kawałki.

2 komentarze

  1. […] farszem, więc możesz zamienić pinsę na zwykłą pizzę 🙂 Spróbuj też bardziej klasycznej włoskiej pinsy skomponowanej według mojego […]

  2. Stary Blonkuchary :

    Uwielbiam dobrą włoską Pizzę czyli kolejny przepis Blonkuchary, który sprawdzi się w naszej kuchni. Włoska Pinsa…. fajna nazwa. Dla mnie „coś” nowego, „coś” pysznego ! Amu la cucina italiana. Roma… to moja Córeczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Spróbuj też: