Dania wegetariańskie Jednogarnkowe

Ryż curry z warzywami

Smażony ryż curry z warzywami to chyba mój ulubiony dodatek do obiadu. taki ryż curry będzie idealnie pasował do grillowanych mięs. Warzywa w przepisie możesz śmiało wymienić na inne, w zależności od tego co lubisz i czym aktualnie dysponujesz. Przepis na ryż curry jest bardzo prosty i nieskomplikowany. To danie jednogarnkowe możesz również potraktować jako samodzielny wegetariański obiad, a zjedzone na zimno sprawdzi się też doskonale jako sałatka z ryżem, którą możesz zabrać na lunch do pracy czy też szkoły.

SMAŻONY RYŻ CURRY Z WARZYWAMI – SKŁADNIKI:

(2 porcje)

  • torebka ryżu (100 g)
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • kawałek masła
  • 2-3 garści mieszanki mrożonki groszek z marchewką i kukurydzą
  • natka pietruszki

SMAŻONY RYŻ CURRY Z WARZYWAMI – PRZEPIS:

  1. Ryż gotuj 15 minut w osolonej wodzie z łyżeczką curry, odcedź wysypując na sitko.
  2. Na patelni rozpuść kawałek masła i wrzuć ryż, chwilę podsmaż i dodaj warzywa, sól, pieprz, czosnek granulowany i łyżeczkę curry, podsmażaj często mieszając około 5 minut.
  3. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Spróbuj też: