W tym wpisie znajdziesz przepis na idealne kruche ciasto ze śliwkami! Ciasto ze śliwkami i kruszonką, to zdecydowanie jeden ze sztandarowych deserów jaki musi zawitać w każdym domu jesienną porą. To pyszne kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką polecam najbardziej podawać jeszcze ciepłe, najlepiej z gałką lodów waniliowych lub bakaliowych 😉 A jeśli szukasz przepisu na drożdżowe ciasto ze śliwkami, to przygotuj je według mojego najlepszego przepisu na drożdżowiec i użyj do niego śliwek.
CIASTO ZE ŚLIWKAMI – SKŁADNIKI:
Tortownica o średnicy 23 cm
- CIASTO
- 300 g mąki
- szczypta soli
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- DODATKOWO
- 800 g śliwek
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżka cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- po 2 łyżki płatków owsianych i płatków migdałów
KRUCHE ZE ŚLIWKAMI – PRZEPIS:
- Składniki na ciasto wyrób dłońmi do powstania zwartego i plastycznego ciasta.
- Ciasto rozwałkuj między pergaminami papieru na duży okrąg i wyłóż okręgiem natłuszczoną tortownicę do połowy jej wysokości (nadmiar ciasta odetnij, ale go nie wyrzucaj, bo posłuży nam jako kruszonka), ponakłuwaj widelcem i włóż do zamrażarki na 15 minut, w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół.
- Umyte i porozkrawane śliwki bez pestek wymieszaj z cynamonem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną, wyłóż je do tortownicy z ciastem.
- Z odkrojonego ciasta utwórz kruszonkę mieszając ją z płatkami owsianymi i migdałowymi, możesz dodać trochę więcej mąki, aby była bardziej sypka, posyp powstałą kruszonką śliwki.
- Piecz w nagrzanym piekarniku na niższej półce przez około 45-55 minut do zrumienienia kruszonki.




[…] drożdżowe ze śliwkami to tuż obok kruchego ciasta ze śliwkami chyba jeden z popularniejszych wypieków z dodatkiem tego jesiennego owocu 🙂 Ten mięciutki […]