Ciasta z piekarnika

Kruche ciasto ze śliwkami

W tym wpisie znajdziesz przepis na idealne kruche ciasto ze śliwkami! Ciasto ze śliwkami i kruszonką, to zdecydowanie jeden ze sztandarowych deserów jaki musi zawitać w każdym domu jesienną porą. To pyszne kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką polecam najbardziej podawać jeszcze ciepłe, najlepiej z gałką lodów waniliowych lub bakaliowych 😉 A jeśli szukasz przepisu na drożdżowe ciasto ze śliwkami, to przygotuj je według mojego najlepszego przepisu na drożdżowiec i użyj do niego śliwek.

CIASTO ZE ŚLIWKAMI – SKŁADNIKI:

Tortownica o średnicy 23 cm

  • CIASTO
    • 300 g mąki
    • szczypta soli
    • 200 g zimnego masła
    • 100 g cukru
    • 1 jajko
  • DODATKOWO
    • 800 g śliwek
    • opakowanie cukru waniliowego
    • łyżka cynamonu
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • po 2 łyżki płatków owsianych i płatków migdałów

KRUCHE ZE ŚLIWKAMI – PRZEPIS:

  1. Składniki na ciasto wyrób dłońmi do powstania zwartego i plastycznego ciasta.
  2. Ciasto rozwałkuj między pergaminami papieru na duży okrąg i wyłóż okręgiem natłuszczoną tortownicę do połowy jej wysokości (nadmiar ciasta odetnij, ale go nie wyrzucaj, bo posłuży nam jako kruszonka), ponakłuwaj widelcem i włóż do zamrażarki na 15 minut, w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół.
  3. Umyte i porozkrawane śliwki bez pestek wymieszaj z cynamonem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną, wyłóż je do tortownicy z ciastem.
  4. Z odkrojonego ciasta utwórz kruszonkę mieszając ją z płatkami owsianymi i migdałowymi, możesz dodać trochę więcej mąki, aby była bardziej sypka, posyp powstałą kruszonką śliwki.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku na niższej półce przez około 45-55 minut do zrumienienia kruszonki.

1 komentarz

  1. […] drożdżowe ze śliwkami to tuż obok kruchego ciasta ze śliwkami chyba jeden z popularniejszych wypieków z dodatkiem tego jesiennego owocu 🙂 Ten mięciutki […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Spróbuj też: