Jednogarnkowe Makarony

Boloński garnek

Boloński garnek z mięsem mielonym to szybki i prosty pomysł na obiad jednogarnkowy lub obiad na 2 dni dla całej rodziny. U nas świetnie się też sprawdza na wszelkie imprezy domowe – każdy zawsze z chęcią się poczęstuje, no bo któż nie lubi sosu bolońskiego? 😉 Ja idę trochę na łatwiznę i garnek boloński przyrządzam z użyciem gotowego sosu z dobrym składem i przede wszystkim – dobrym smakiem. W tym przypadku zawsze sięgam po sos boloński Pudliszki, którego używam również do spaghetti, ale jeśli masz swój inny sprawdzony sos, lub potrafisz sam przygotować pyszny w smaku sos boloński, to śmiało, nie krępuj się! 🙂

BOLOŃSKI GARNEK – SKŁADNIKI:

4 porcje

  • 400 g mielonej wołowiny
  • słoik dobrego sosu bolońskiego z dobrym składem (ja osobiście uwielbiam i polecam ten od Pudliszki)
  • cebula
  • około 250 g pieczarek
  • 300-350 g dowolnego makaronu
  • bazylia, oregano, sól, pieprz
  • 4 łyżki tartego parmezanu

BOLOŃSKI GARNEK – PRZEPIS:

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojone pieczarki i smaż około 5 minut.
  3. Dodaj mieloną wołowinę, przyprawy i zioła i smaż aż mięso się zarumieni, wlej sos boloński i podgrzej 5 minut, na końcu wsyp ugotowany makaron, parmezan, dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minutki, dopraw danie do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Spróbuj też: