Boloński garnek z mięsem mielonym to szybki i prosty pomysł na obiad jednogarnkowy lub obiad na 2 dni dla całej rodziny. U nas świetnie się też sprawdza na wszelkie imprezy domowe – każdy zawsze z chęcią się poczęstuje, no bo któż nie lubi sosu bolońskiego? 😉 Ja idę trochę na łatwiznę i garnek boloński przyrządzam z użyciem gotowego sosu z dobrym składem i przede wszystkim – dobrym smakiem. W tym przypadku zawsze sięgam po sos boloński Pudliszki, którego używam również do spaghetti, ale jeśli masz swój inny sprawdzony sos, lub potrafisz sam przygotować pyszny w smaku sos boloński, to śmiało, nie krępuj się! 🙂
BOLOŃSKI GARNEK – SKŁADNIKI:
4 porcje
- 400 g mielonej wołowiny
- słoik dobrego sosu bolońskiego z dobrym składem (ja osobiście uwielbiam i polecam ten od Pudliszki)
- cebula
- około 250 g pieczarek
- 300-350 g dowolnego makaronu
- bazylia, oregano, sól, pieprz
- 4 łyżki tartego parmezanu
BOLOŃSKI GARNEK – PRZEPIS:
- Makaron ugotuj al dente.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojone pieczarki i smaż około 5 minut.
- Dodaj mieloną wołowinę, przyprawy i zioła i smaż aż mięso się zarumieni, wlej sos boloński i podgrzej 5 minut, na końcu wsyp ugotowany makaron, parmezan, dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minutki, dopraw danie do smaku.


