Zapiekana tortilla po meksykańsku to genialny pomysł na obiad na kilka dni. Taka meksykańska tortilla skrywa w swoim środku farsz pomidorowy z mielonego mięsa, kolorowych papryk, kukurydzy i fasoli czerwonej i dodatkowo jest podpieczona pod warstwą tartego sera. Brzmi kusząco, prawda? 🙂 Tortilla zapiekana w piekarniku z serem, wypełniona bogato farszem meksykańskim zasmakuje każdemu. To inny wymiar popularnego burrito. Tortille po meksykańsku najlepiej smakują podawane z guacamole lub kwaśną śmietaną.
ZAPIEKANE TORTILLE PO MEKSYKAŃSKU – SKŁADNIKI:
- 500 g mielonego mięsa (dowolne)
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- pół papryki żółtej
- pół papryki zielonej
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- opakowanie przyprawy do kuchni meksykańskiej
- słodka papryka, czosnek granulowany, sól, pieprz, cukier
- 6 placków tortilli (takie duże kupiłam w lidlu)
- 200 g tartej mozzarelli
TORTILLE MEKSYKAŃSKIE – PRZEPIS:
- Na oliwie z oliwek zeszklij posiekaną cebulę, dodaj mielone mięso, przyprawę meksykańską i podsmaż, następnie dodaj pokrojone w paski papryki i odsączone kukurydzę i fasolę, dodaj pozostałe przyprawy i podsmaż wszystko 5 minut.
- Wlej passatę, dodaj trochę cukru i gotuj około 10 minut do odparowania wody.
- Na placek tortilli nałóż 2 solidne łyżki przygotowanego farszu, zawiń jak krokieta i umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp mozzarellą i zapiekaj w piekarniku w 180 stopniach góra-dół przez 15-20 minut aż ser się zarumieni.
- Polej keczupem, posyp kolendrą, pietruszką, szczypiorkiem lub inną zieleniną i podawaj z guacamole (awokado + sól + miód + sok z cytryny).
