Syrop Pumpkin Spice, czyli syrop dyniowy do kawy to przepis, z którego najczęściej korzystam tej jesieni 🙂 Jestem wielką „Jesieniarą” i przeogromną fanką popularnej Pumpkin Spice Latte, która każdej jesieni jest serwowana w popularnej kawiarni Starbucks. W tym roku postanowiłam zrobić swój własny Pumpki Spice syrop i przyznam nieskromnie, że efekt końcowy przebił moje najśmielsze oczekiwania 🙂 Od chwili przygotowania syropu po raz pierwszy namiętnie przyrządzam go co tydzień, a Pumpkin Spice Latte piję codziennie i to po kilka razy dziennie!
SYROP DYNIOWY – SKŁADNIKI:
około 400-500 ml syropu
- około 165 g pure z dynii hokkaido (dzień wcześniej dynię pokrój i upiecz w piekarniku w 180 stopniach przez około 30 minut aż zmięknie, po wystudzeniu zblenduj na pure – nie musisz obierać dynii hokkaido, jej skórka jest jadalna)
- 150 g skondensowanego mleka (u mnie z tubki o smaku waniliowym gostyńskie – niebieski kolor tubki, kupuję w Kauflandzie)
- 250-300 ml wody
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub aromat piernikowy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub aromat waniliowy
PUMPKIN SPICE SYROP – PRZEPIS:
- Wszystkie powyższe składniki umieść w garnuszku i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut.
- Syrop przepuść przez sitko i przelej do buteleczki albo do słoiczka. Trzymaj do tygodnia w lodówce (gwarantuję, że schodzi bardzo szybko!). Jeśli syrop się rozwarstwi po odstaniu to wystarczy zamieszać przed wlaniem do kawy.


