Pieczone brzoskwinie z serem feta to niezwykle prosta w przygotowaniu i jednocześnie niesamowicie pyszna przekąska, którą możesz przyrządzić na grilla, czy też spotkanie w domu. Z pewnością jej oryginalność zachwyci gości. Pieczone brzoskwinie oprócz zapieczenia z fetą są dodatkowo przyrządzone z orzechami pekan oraz polane miodem po upieczeniu, co jeszcze bardziej podbija smak całej potrawy. Musisz koniecznie wypróbować tego połączenia smaków przy najbliższej okazji! 🙂
BRZOSKWINIE PIECZONE Z FETĄ – SKŁADNIKI:
- 8 małych brzoskwiń (albo 6 dużych)
- kostka sera feta
- garść orzechów pekan (albo włoskich/laskowych)
- około łyżka miodu
- oliwa w sprayu
PIECZONE BRZOSKWINIE Z SEREM FETA, ORZECHAMI I MIODEM – PRZEPIS:
- Dojrzałe brzoskwinie rozkrój na połowy i rozłóż w blaszce lub naczyniu żaroodpornym miąższem do góry.
- Fetę podziel odpowiednio na 16 lub 12 kawałków i po kawałku ułóż na środku każdej połówki brzoskwini.
- Posyp wszystko posiekanymi orzechami, spryskaj oliwą w sprayu i zapiekaj w temperaturze 180 stopni góra-dół przez około 20-25 minut.
- Upieczone brzoskwinie polej miodem.

