Dania wegetariańskie Dania z piekarnika Przekąski

Pieczone brzoskwinie z serem feta

Pieczone brzoskwinie z serem feta to niezwykle prosta w przygotowaniu i jednocześnie niesamowicie pyszna przekąska, którą możesz przyrządzić na grilla, czy też spotkanie w domu. Z pewnością jej oryginalność zachwyci gości. Pieczone brzoskwinie oprócz zapieczenia z fetą są dodatkowo przyrządzone z orzechami pekan oraz polane miodem po upieczeniu, co jeszcze bardziej podbija smak całej potrawy. Musisz koniecznie wypróbować tego połączenia smaków przy najbliższej okazji! 🙂

BRZOSKWINIE PIECZONE Z FETĄ – SKŁADNIKI:

  • 8 małych brzoskwiń (albo 6 dużych)
  • kostka sera feta
  • garść orzechów pekan (albo włoskich/laskowych)
  • około łyżka miodu
  • oliwa w sprayu

PIECZONE BRZOSKWINIE Z SEREM FETA, ORZECHAMI I MIODEM – PRZEPIS:

  1. Dojrzałe brzoskwinie rozkrój na połowy i rozłóż w blaszce lub naczyniu żaroodpornym miąższem do góry.
  2. Fetę podziel odpowiednio na 16 lub 12 kawałków i po kawałku ułóż na środku każdej połówki brzoskwini.
  3. Posyp wszystko posiekanymi orzechami, spryskaj oliwą w sprayu i zapiekaj w temperaturze 180 stopni góra-dół przez około 20-25 minut.
  4. Upieczone brzoskwinie polej miodem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Spróbuj też: