W tym wpisie znajdziecie przepis na urocze i przepyszne mini pinsy z kurkami, które nazwałam po swojemu „kurkowe mini pinsy” 🙂 Mini pinsy zakupiłam w Dino, ale widziałam je również w Kauflandzie i uważam, że jest to świetna opcja na przygotowanie imprezowej przekąski. Ja wykorzystałam sezon kurkowy i przygotowałam kurkowy farsz z dodatkiem mascarpone i karmelizowanej cebulki i gwarantuję, że efekt końcowy po zapieczeniu wychodzi obłędny, zwłaszcza jak całość zwieńczymy świeżym koperkiem. Pizza z kurkami również wyjdzie fantastyczna z tym farszem, więc możesz zamienić pinsę na zwykłą pizzę 🙂 Spróbuj też bardziej klasycznej włoskiej pinsy skomponowanej według mojego przepisu!
KURKOWE PINSY – SKŁADNIKI:
- 4 mini pinsy lub 2 zwykłe pinsy (mini pinsy kupiłam w dino)
- 200 g kurek
- 150 g mascarpone
- duża czerwona cebula
- łyżka masła
- sól, pieprz, tymianek
- płaska łyżeczka cukru
- 150 g mieszanki serów cheddar i mozzarella
- Koperek i oliwa z oliwek do podania
PINSA Z KURKAMI – PRZEPIS:
- Na maśle podsmaż na małym ogniu pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę z solą i pieprzem, gdy trochę się zeszkli dodaj cukier i smaż tak jeszcze 3 minuty.
- Dodaj oczyszczone kurki, tymianek i podsmaż 5 minut.
- Dodaj mascarpone, wymieszaj, dopraw do smaku i gotuj 3 minuty, przestudź.
- Piekarnik nagrzej góra-dół do 220 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż pinsy, na każdej rozsmaruj kurki, posyp serami i piecz przez 10 minut. Upieczone posyp posiekanym koperkiem (opcjonalnie) i skrop oliwą z oliwek.




[…] Pinsa z karmelizowanymi kurkami i kozim serem to z pewnością coś, czego jeszcze nie próbowałeś! 😉 Połączenie słodkich karmelizowanych kurek z wyrazistym pleśniowym kozim serem to istny kosmos w ustach 🙂 Polecam poeksperymentować i spróbować takiej formy pinsy z kurkami. A jeśli wolisz bardziej tradycyjne smaki, to wypróbuj przepis na moje autorskie mini kurkowe pinsy. […]