Przepis na zapiekanki jak z budki zachwyci wszystkich fanów festynowych zapiekanek. Domowe zapiekanki mają na sobie pyszny i oryginalny farsz pieczarkowy do zapiekanek przygotowany ze startych pieczarek podsmażonych i wymieszanych z serkiem wiejskim, majonezem oraz tartym serem mozzarella. Takie zapiekanki z pieczarkami będą idealne jako przekąska na imprezę lub fantastyczny obiad dla rodziny. Zapiekanki na bagietkach możecie oczywiście serwować z ulubionymi dodatkami, u mnie jest to zawsze prażona cebulka, szczypiorek i koniecznie jakieś sosy, jak na przykład keczup, czy sos czosnkowy.
DOMOWE ZAPIEKANKI Z PIEKARNIKA – SKŁADNIKI:
(4 zapiekanki)
- 2 półbagietki
- 400 g pieczarek
- mały serek wiejski lekki (150 g)
- 20 g majonezu light
- 50 g tartej mozzarelli do farszu + 100 g mieszanki tartej mozzarelli I tartego cheddara na wierzchu zapiekanek
- sos czosnkowy
- ketchup
- 4 łyżeczki prażonej cebulki
- posiekana dymka (zielona cebulka)
Możesz oczywiście polać zapiekanki swoim ulubionym sosem!
FIT ZAPIEKANKI – PRZEPIS:
- Pieczarki zetrzyj na tarce na dużych oczkach, podsmaż z solą i pieprzem, kiedy się wysmażą dodaj cały serek wiejski, majonez i gotuj aż wszystko się stopi, farsz przestudź, dodaj około 50 g tartej mozzarelli i wymieszaj.
- Bagietki rozkrój na połowy, na każdej ułóż grubszą warstwę pieczarek, połóż pokrojoną szynkę, posyp pozostałą mozzarellą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół około 10-15 minut (do zrumienienia sera).
- Podawaj polane sosami i posypane cebulką prażoną i dymką.


