Dania z piekarnika Fast Food Zapiekanki

Fit Zapiekanki

Przepis na zapiekanki jak z budki zachwyci wszystkich fanów festynowych zapiekanek. Domowe zapiekanki mają na sobie pyszny i oryginalny farsz pieczarkowy do zapiekanek przygotowany ze startych pieczarek podsmażonych i wymieszanych z serkiem wiejskim, majonezem oraz tartym serem mozzarella. Takie zapiekanki z pieczarkami będą idealne jako przekąska na imprezę lub fantastyczny obiad dla rodziny. Zapiekanki na bagietkach możecie oczywiście serwować z ulubionymi dodatkami, u mnie jest to zawsze prażona cebulka, szczypiorek i koniecznie jakieś sosy, jak na przykład keczup, czy sos czosnkowy.

DOMOWE ZAPIEKANKI Z PIEKARNIKA – SKŁADNIKI:

(4 zapiekanki)

  • 2 półbagietki
  • 400 g pieczarek
  • mały serek wiejski lekki (150 g)
  • 20 g majonezu light
  • 50 g tartej mozzarelli do farszu + 100 g mieszanki tartej mozzarelli I tartego cheddara na wierzchu zapiekanek
  • sos czosnkowy
  • ketchup
  • 4 łyżeczki prażonej cebulki
  • posiekana dymka (zielona cebulka)

Możesz oczywiście polać zapiekanki swoim ulubionym sosem!

FIT ZAPIEKANKI – PRZEPIS:

  1. Pieczarki zetrzyj na tarce na dużych oczkach, podsmaż z solą i pieprzem, kiedy się wysmażą dodaj cały serek wiejski, majonez i gotuj aż wszystko się stopi, farsz przestudź, dodaj około 50 g tartej mozzarelli i wymieszaj.
  2. Bagietki rozkrój na połowy, na każdej ułóż grubszą warstwę pieczarek, połóż pokrojoną szynkę, posyp pozostałą mozzarellą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół około 10-15 minut (do zrumienienia sera).
  3. Podawaj polane sosami i posypane cebulką prażoną i dymką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Spróbuj też: