Ciasteczka i babeczki

Cynamonki z jabłkami

Cynamonki z jabłkami, lub jak to je nazywam – bułeczki szarlotkowe, to pyszne połączenie dwóch popularnych jesiennych wypieków jakimi są cynamonki oraz szarlotka. Ciasto z przepisu na te bułeczki cynamonowe z jabłkami wychodzi niezwykle puszyste i mięciutkie i zachowuje swoją świeżość nawet następnego dnia. A jeśli jesteś fanem tradycyjnej szarlotki to wypróbuj też mój przepis na bardzo prostą w przygotowaniu sypaną szarlotkę 🙂

CIASTO DROŻDŻOWE NA CYNAMONKI – SKŁADNIKI:

10 małych bułeczek

  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/4 szkl oleju
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • około pół kilograma prażonych jabłek (da się kupić gotowe w słoiku, lub możesz uprażyć na patelni jabłka z cynamonem) lub musu jabłkowego, ja użyłam gotowej frużeliny jabłko-cynamon
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki wrzątku

MIĘCIUTKIE CYNAMONKI – PRZEPIS:

  1. W kubku rozkrusz drożdże, dodaj pół łyżeczki cukru, łyżkę mąki i 2 łyżki letniego mleka, dobrze wymieszaj i odstaw do podrośnięcia.
  2. Utrzyj jajka i żółtka z cukrem, dodaj letnie mleko, zaczyn, stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj, na końcu stopniowo dodawaj olej i wyrabiaj aż ciasto stanie się elastyczne i zacznie odklejać się od rąk, obsyp mąką, przykryj i odstaw na godzinę.
  3. Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek, wysmaruj jabłkami i zwiń w roladę, pokrój na 10 kawałków i ułóż je w małej blaszce lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj I odstaw na 15 minut do napuszenia bułeczek.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni przez około 20-25 minut do zarumienienia. Cukier puder wymieszaj z cynamonem i wrzątkiem i polej ostygnięte bułeczki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Spróbuj też: