Cynamonki z jabłkami, lub jak to je nazywam – bułeczki szarlotkowe, to pyszne połączenie dwóch popularnych jesiennych wypieków jakimi są cynamonki oraz szarlotka. Ciasto z przepisu na te bułeczki cynamonowe z jabłkami wychodzi niezwykle puszyste i mięciutkie i zachowuje swoją świeżość nawet następnego dnia. A jeśli jesteś fanem tradycyjnej szarlotki to wypróbuj też mój przepis na bardzo prostą w przygotowaniu sypaną szarlotkę 🙂
CIASTO DROŻDŻOWE NA CYNAMONKI – SKŁADNIKI:
10 małych bułeczek
- 20 g świeżych drożdży
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szkl mleka
- 1/4 szkl oleju
- 1/4 szkl cukru
- 1 jajko + 1 żółtko
- około pół kilograma prażonych jabłek (da się kupić gotowe w słoiku, lub możesz uprażyć na patelni jabłka z cynamonem) lub musu jabłkowego, ja użyłam gotowej frużeliny jabłko-cynamon
- 5 łyżeczek cukru pudru
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki wrzątku
MIĘCIUTKIE CYNAMONKI – PRZEPIS:
- W kubku rozkrusz drożdże, dodaj pół łyżeczki cukru, łyżkę mąki i 2 łyżki letniego mleka, dobrze wymieszaj i odstaw do podrośnięcia.
- Utrzyj jajka i żółtka z cukrem, dodaj letnie mleko, zaczyn, stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj, na końcu stopniowo dodawaj olej i wyrabiaj aż ciasto stanie się elastyczne i zacznie odklejać się od rąk, obsyp mąką, przykryj i odstaw na godzinę.
- Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek, wysmaruj jabłkami i zwiń w roladę, pokrój na 10 kawałków i ułóż je w małej blaszce lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj I odstaw na 15 minut do napuszenia bułeczek.
- Piecz w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni przez około 20-25 minut do zarumienienia. Cukier puder wymieszaj z cynamonem i wrzątkiem i polej ostygnięte bułeczki.

