Mini hamburgery to świetna propozycja nie tylko na karnawał, ale i na każdą domówkę, czy spotkanie ze znajomymi. Zaserwuj takie mini burgery na imprezę nawet latem przy grillu! Mini burgery możesz przygotować z czym tylko lubisz, jeśli preferujesz dietę bezmięsną to możesz też zrobić wege burgery, np z grillowanym serem halloumi. Ja w tym przepisie prezentuję burgery mini w wersji klasycznej z wołowiną.
MINI BURGERY – SKŁADNIKI:
Przepis na 8 burgerów
- bułki do mini burgerów – 8 sztuk (dostępne w biedronce, czasami w lidlu)
- około 400 g mielonej wołowiny na burgery
- 8 plastrów pomidora
- 8 liści sałaty
- 8 plasterków cebuli czerwonej
- 16 plasterków kanapkowych ogórków
- 4 plastry sera cheddar
- domowy sos do burgerów: 2 łyżeczki majonezu light, 2 łyżeczki keczupu bez cukru, łyżeczka musztardy
MINI BURGERY – PRZEPIS:
- Mięso wyrób z solą i pieprzem i uformuj 8 równych kotletów, usmaż je na suchej patelni lub patelni grillowej.
- Bułeczki podpiecz delikatnie w piekarniku lub air fryer, albo na suchej patelni.
- Cheddar pokrój na mniejsze plasterki, tak aby wyszło ich 16.
- Każdą bułeczkę posmaruj sosem, na spód połóż liść sałaty, 2 plasterki cheddar, kotlecik, warzywa i przykryj górą bułki, wbij ozdobną wykałaczkę, aby burgery się trzymały.





Fajne „Mini Burgery”… fajne bo są małe więc można sobie pozwolić na spałaszowanie jednego Burgerka, który odwiecznie kojarzy się z sytością
i sporą ilością kalorii. Oj zjadłbym teraz takiego gościa chociaż nie jestem głodny. Ale z lotu ptaka wygląda tak kusząco… Buziaczek dla Blondkuchary