Fast Food Przekąski Sylwester i Karnawał

Mini Burgery

Mini hamburgery to świetna propozycja nie tylko na karnawał, ale i na każdą domówkę, czy spotkanie ze znajomymi. Zaserwuj takie mini burgery na imprezę nawet latem przy grillu! Mini burgery możesz przygotować z czym tylko lubisz, jeśli preferujesz dietę bezmięsną to możesz też zrobić wege burgery, np z grillowanym serem halloumi. Ja w tym przepisie prezentuję burgery mini w wersji klasycznej z wołowiną.

MINI BURGERY – SKŁADNIKI:

Przepis na 8 burgerów

  • bułki do mini burgerów – 8 sztuk (dostępne w biedronce, czasami w lidlu)
  • około 400 g mielonej wołowiny na burgery
  • 8 plastrów pomidora
  • 8 liści sałaty
  • 8 plasterków cebuli czerwonej
  • 16 plasterków kanapkowych ogórków
  • 4 plastry sera cheddar
  • domowy sos do burgerów: 2 łyżeczki majonezu light, 2 łyżeczki keczupu bez cukru, łyżeczka musztardy

MINI BURGERY – PRZEPIS:

  1. Mięso wyrób z solą i pieprzem i uformuj 8 równych kotletów, usmaż je na suchej patelni lub patelni grillowej.
  2. Bułeczki podpiecz delikatnie w piekarniku lub air fryer, albo na suchej patelni.
  3. Cheddar pokrój na mniejsze plasterki, tak aby wyszło ich 16.
  4. Każdą bułeczkę posmaruj sosem, na spód połóż liść sałaty, 2 plasterki cheddar, kotlecik, warzywa i przykryj górą bułki, wbij ozdobną wykałaczkę, aby burgery się trzymały.

1 komentarz

  1. Stary Blondkuchary :

    Fajne „Mini Burgery”… fajne bo są małe więc można sobie pozwolić na spałaszowanie jednego Burgerka, który odwiecznie kojarzy się z sytością
    i sporą ilością kalorii. Oj zjadłbym teraz takiego gościa chociaż nie jestem głodny. Ale z lotu ptaka wygląda tak kusząco… Buziaczek dla Blondkuchary

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Spróbuj też: