Boże Narodzenie Ciasta z piekarnika Halloween Wielkanoc

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to mój zdecydowany faworyt wśród ciast, które mogłabym jeść przez cały rok i nigdy mi się nie znudzi 🙂 A najlepsze jest wilgotne ciasto marchewkowe, takie które nie jest ani za suche, ani zbyt zakalcowate. W tym wpisie znajdziesz mój sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe, które wychodzi idealne! Krem w przepisie którym smarujemy wierzch ciasta śmiało możesz przygotować w z podwójnej porcji i przełożyć nim blaty ciasta, wtedy uzyskasz jeszcze bardziej wypasione ciasto marchewkowe z kremem 🙂

CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI – SKŁADNIKI:

Tortownica o średnicy 23 cm

Szklanka = 250 ml

CIASTO MARCHEWKOWE:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (różni się od cukru zwykłego lekko karmelowym smakiem, więc świetnie pasuje do tego ciasta)
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki startej na drobnych oczkach tarki marchwi (u mnie wyszły 2 duże marchwie)
  • 3 łyżki posiekanych orzechów pekan lub włoskich

POLEWA DO CIASTA MARCHEWKOWEGO:

  • opakowanie serka philadelphia
  • tabliczka białej czekolady (100 g)
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanych podprażonych na suchej patelni orzechów włoskich lub pekan

PRZEPIS NA CIASTO MARCHEWKOWE:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni góra-dół, tortownicę wysmaruj masłem.
  2. Mąkę przesiej z sodą i cynamonem.
  3. Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę, nie przerywając ubijania dodaj olej oraz przesianą mąkę z sodą i cynamonem.
  4. Na koniec dodaj marchew i orzechy i wymieszaj, wylej do formy i piecz w piekarniku przez około 40-45 minut do suchego patyczka.
  5. Serek ubij ze stopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i sokiem z cytryny, rozprowadź powstałą polewę na wystudzonym cieście i posyp podprażonymi orzechami.
  6. Przed podaniem polecam schłodzić ciasto jeszcze minimum 30 minut w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Spróbuj też: