Ciasto marchewkowe to mój zdecydowany faworyt wśród ciast, które mogłabym jeść przez cały rok i nigdy mi się nie znudzi 🙂 A najlepsze jest wilgotne ciasto marchewkowe, takie które nie jest ani za suche, ani zbyt zakalcowate. W tym wpisie znajdziesz mój sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe, które wychodzi idealne! Krem w przepisie którym smarujemy wierzch ciasta śmiało możesz przygotować w z podwójnej porcji i przełożyć nim blaty ciasta, wtedy uzyskasz jeszcze bardziej wypasione ciasto marchewkowe z kremem 🙂
CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI – SKŁADNIKI:
Tortownica o średnicy 23 cm
Szklanka = 250 ml
CIASTO MARCHEWKOWE:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru trzcinowego (różni się od cukru zwykłego lekko karmelowym smakiem, więc świetnie pasuje do tego ciasta)
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki startej na drobnych oczkach tarki marchwi (u mnie wyszły 2 duże marchwie)
- 3 łyżki posiekanych orzechów pekan lub włoskich
POLEWA DO CIASTA MARCHEWKOWEGO:
- opakowanie serka philadelphia
- tabliczka białej czekolady (100 g)
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanych podprażonych na suchej patelni orzechów włoskich lub pekan
PRZEPIS NA CIASTO MARCHEWKOWE:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni góra-dół, tortownicę wysmaruj masłem.
- Mąkę przesiej z sodą i cynamonem.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę, nie przerywając ubijania dodaj olej oraz przesianą mąkę z sodą i cynamonem.
- Na koniec dodaj marchew i orzechy i wymieszaj, wylej do formy i piecz w piekarniku przez około 40-45 minut do suchego patyczka.
- Serek ubij ze stopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i sokiem z cytryny, rozprowadź powstałą polewę na wystudzonym cieście i posyp podprażonymi orzechami.
- Przed podaniem polecam schłodzić ciasto jeszcze minimum 30 minut w lodówce.



