Makaron z sosem z pieczonych pomidorów to absolutnie przepyszne i niezwykle aromatyczne danie, które robi się praktycznie samo. Dodatek do pieczenia sera ricotta sprawia, że otrzymujemy w efekcie kremowy sos pomidorowy do makaronu. Taki makaron w sosie pomidorowym możesz wzbogacić również o dobrze wysmażone mielone mięso, co podbije sytość potrawy. Sos z pieczonych pomidorów możesz także przygotować z serem feta, zamiast z ricottą.
MAKARON Z SOSEM Z PIECZONYCH POMIDORÓW – SKŁADNIKI:
- 300 g dowolnego makaronu
- 500 g pomidorków cherry
- mała główka czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- opakowanie ricotty (250 g)
- gałązka świeżej bazylii
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka cukru
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- pół słoiczka suszonych pomidorów (5 plasterków)
- łyżeczka oleju chilli
- słodka papryka
- 1 duża cebula
- łyżka sosu sojowego + łyżeczka cukru
SOS Z PIECZONYCH POMIDORÓW DO MAKARONU – PRZEPIS:
- W naczyniu żaroodpornym wymieszaj przekrojone na pół pomidorki z obranymi ząbkami czosnku, dużą ilością oliwy z oliwek, solą i pieprzem, dodaj opakowanie ricotty i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez 40 minut.
- Makaron ugotuj al dente.
- Na odrobinie oleju podsmaż posiekaną cebulę z sosem sojowym i cukrem, gdy cebula zmięknie i się lekko skarmelizuje dodaj mielone mięso, sól, pieprz I dużą ilość słodkiej papryki.
- Gdy mięso się zrumieni dodaj posiekane drobno suszone pomidory i olej chilli i smaż jeszcze 3 minuty.
- Upieczone pomidory zblenduj na gładki sos razem ze świeżą bazylią, koncentratem i cukrem, dopraw do smaku, wymieszaj całość z usmażonym mięsem i ugotowanym makaronem, podawaj z parmezanem.
