Dania z piekarnika Jednogarnkowe Makarony

Makaron z sosem z pieczonych pomidorów i ricotty

Makaron z sosem z pieczonych pomidorów to absolutnie przepyszne i niezwykle aromatyczne danie, które robi się praktycznie samo. Dodatek do pieczenia sera ricotta sprawia, że otrzymujemy w efekcie kremowy sos pomidorowy do makaronu. Taki makaron w sosie pomidorowym możesz wzbogacić również o dobrze wysmażone mielone mięso, co podbije sytość potrawy. Sos z pieczonych pomidorów możesz także przygotować z serem feta, zamiast z ricottą.

MAKARON Z SOSEM Z PIECZONYCH POMIDORÓW – SKŁADNIKI:

  • 300 g dowolnego makaronu
  • 500 g pomidorków cherry
  • mała główka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • opakowanie ricotty (250 g)
  • gałązka świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka cukru
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • pół słoiczka suszonych pomidorów (5 plasterków)
  • łyżeczka oleju chilli
  • słodka papryka
  • 1 duża cebula
  • łyżka sosu sojowego + łyżeczka cukru

SOS Z PIECZONYCH POMIDORÓW DO MAKARONU – PRZEPIS:

  1. W naczyniu żaroodpornym wymieszaj przekrojone na pół pomidorki z obranymi ząbkami czosnku, dużą ilością oliwy z oliwek, solą i pieprzem, dodaj opakowanie ricotty i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez 40 minut.
  2. Makaron ugotuj al dente.
  3. Na odrobinie oleju podsmaż posiekaną cebulę z sosem sojowym i cukrem, gdy cebula zmięknie i się lekko skarmelizuje dodaj mielone mięso, sól, pieprz I dużą ilość słodkiej papryki.
  4. Gdy mięso się zrumieni dodaj posiekane drobno suszone pomidory i olej chilli i smaż jeszcze 3 minuty.
  5. Upieczone pomidory zblenduj na gładki sos razem ze świeżą bazylią, koncentratem i cukrem, dopraw do smaku, wymieszaj całość z usmażonym mięsem i ugotowanym makaronem, podawaj z parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Spróbuj też: